tiistai 1. huhtikuuta 2014

Ensimmäisten päivien to do -lista

Nää pari ensimmäistä päivää on mennyt hyvin pitkälti byrokratian parissa. Saatiin yliopistolta to do -lista, jonka mukaan juttuja on tehty.

1. Immatrikulation - ilmoittautuminen yliopistoon
Vinkki: kannattaa mennä paikan päälle heti ensimmäisenä aamuna, kun ilmoittautuminen alkaa. Olin yhdeksän maissa paikalla yliopistolla, ja taisin olla seitsemän Erasmus-vaihtari. Keltaisen numerolapun kanssa odoteltiin odotushuoneessa, kunnes kansainvälinen tutor kutsui kunkin yksitellen luokseen huoneen eteen. Siellä piti antaa passi, kaksi passikuvaa, todistus että mut on otettu opiskelijaksi Leipzigin yliopistoon (tuli postissa Suomeen) sekä sairasvakuutus eli mun tapauksessa eurooppalainen sairaanhoitokortti. Tutor haki mun kansion, jossa oli esimerkiksi mun hakemus sisällä, ja antoi sen lisäksi esitteet yliopistossa aloittamisesta, yliopistoliikunnasta sekä tutoreiden järjestämästä ohjelmasta.

Hetki taas odottelua, kunnes meidät kutsuttiin pareittain toiseen huoneeseen. Siellä yksi (1) yliopiston työntekijä esitteli meille tärkeitä papereita kansiosta ja liimasi passikuvan johonkin paperiin. Saatiin esimerkiksi tunnukset yliopiston sisäiseen verkkoon, lasku ylioppilaskuntamaksusta sekä ohjeet ottaa yhteyttä omaan Erasmus-ainekoordinaattoriimme. Saatiin taas hetki odottaa, kunnes samassa huoneessa toinen rouvashenkilö esitteli meille tässä esittelemääni to do -listaa ja vastasi kysymyksiin sekä kertoi, mitä kaikkea meidän ilmoittautumisen jälkeen tehdä. Lisäksi saatiin Universität Leipzig -kangaskassit, joissa oli superpaljon esitteitä, pikkupusseittain nallekarkkeja sekä mun lemppari: KFC-pelikortit. Kaikkeen tähän meni heti aamulla vain vajaa tunti.

2. Wohnen - asuminen
Kuten kerroin, saksalaiset opiskelijat asuu paljon kimppakämpissä yksityisellä. Ajattelin esitellä meidän asuntoa vielä myöhemmin, kunhan saan omat petivaatteet ja muut. Täällä ei kuitenkaan vielä tunnuta odottavan, että meillä ois asunto - kauhean moni on kysellyt, että joko sulla on osoite.

Uusi kotikatu. Meidän talo on toi heti oikealla oleva valkoinen,
ja mun huoneen ikkuna on toi kaikkein lähimmäisin ihan ylimmässä kerroksessa.

3. Krankenversicherung - sairasvakuutus
Jos sulla ei Saksassa ole yksityistä sairasvakuutusta, oot pulassa. Siksi yliopistokin vaatii sellaisen. Onneksi EU-maista tulevilta opiskelijoilta riittää eurooppalainen sairaanhoitokortti, joita näyttikin monella olevan mukana. Se on ihan näppärä kaveri, sillä reissatessa sillä saa hoitoa muissa EU-maissa siihen hintaan, mitä paikallisetkin, jos oon oikein käsittänyt. Joka tapauksessa sen voi tilata Kelan sivuilta ilmaiseksi ja se on aina jonkin aikaa voimassa, kunnes Kela postittaa kysymättä uuden. Näppärää kuin mikä!

4. Anmeldung beim Bürgeramt - ilmoittautuminen asukkaaksi
Leipzigissa pitää käydä ilmoittautumassa kaupungin asukkaaksi olikohan nyt parin viikon sisään siitä, kun on tänne saapunut. Yliopistolta ohjeistettiin, että kannattaa käydä jossain sivukonttorissa eikä kaupungintalon päätoimistolla, ettei tarvitse jonotella niin kauheasti. Googlasin vähän, ja kävi ilmi, että kaikki muut toimistot on musta ihan naurettavan kaukana ja kaupungintalolle kävelee kymmenessä minuutissa. Menin sinne tänään vähän aukeamisajan jälkeen ja odottelin alle 30min, eli en ees mitenkään kamalasti. Kun mun vuoro tuli, ehdin sanoa virkailijalle "oon tullut Suomesta Erasmus-opiskelijana" ja virkailija tiesi mistä on kyse. Mukaan tarvitsi passin ja sen osoitteen, jossa asuu. Lisäksi kysyttiin oonko naimisissa, koska saavuin tänne ja siinä se taisikin olla. Nyt mulla on sitten virallinen paperi, että oon leipzigilainen. Lähtiessä täältä täytyy sitten tehdä sama toisinpäin. Ah, byrokratia!

5. Kontoeröffnung - tilin avaaminen
Mietin etukäteen, että noinkohan oikeesti on fiksua avata pankkitiliä Saksaan neljäksi kuukaudeksi. Yliopiston ilmoittautumisessa kävi ilmi, että pakollista se on vain asuntoloissa asuville, koska jotain vuokranmaksuun liittyviä juttuja. Deutsche Bankilta saa kuulemma ainakin hyvän ja ilmaisen tilin. Päätin olla avaamatta omaa tiliä, koska voin maksaa mun suomalaiselta pankkitililtä kaiken tarvittavan ja nostaa käteistä pankkiautomaatista. Koskaan aiemmin ei ainakaan oo mennyt maksuja käteisen nostamisesta, ja käteisellä ajattelin täällä pääosin pelata. Se auttaa vähän hahmottamaan rahankäyttöä ja kelpaa ainakin aina.

7. Semesterbeitrag - lukukausimaksu
Tää ei oo varsinainen lukukausimaksu, vaan vertautuu musta enemmän ylioppilaskunnan jäsenmaksuun. Kaikki maksettava raha - 129,50e - menee opiskelijajärjestöille. Maksamalla maksun voi sitten opiskella täällä ja kymmenen päivän kuluttua saa opiskelijakortin. Opiskelijakortilla saa esimerkiksi matkustaa Leipzigin joukkoliikenteessä ilmaiseksi illalla ja yöllä klo 19-5 välisenä aikana sekä viikonloppuisin - muun muassa tästä maksetaan tossa maksussa. Maksu kannattaa maksaa heti kuin mahdollista, ja itse tein sen heti ilmoittautumisen jälkeen. Mukaansa yliopistolta saa lappusen, jolla maksun voi maksaa missä tahansa pankissa käteisellä, mutta pyytäessä saa myös IBAN-luvut ja muut, jotta laskun voi hoitaa itse verkkopankissa.

8. Semesterticket - lukukausilippu
Opiskelijat voivat ostaa lukukausilipun, jolla saa matkustella joukkoliikenteellä Leipzigissa sitten niin kovasti kuin sielu sietää. Puoli vuotta eli 6kk maksaa 94e, joka on oikeesti tosi huokea hinta. En itse kuitenkaan varmaan oo ostamassa tota lippua, koska oon täällä vaan neljä kuukautta (eli kun puolella vuodella toi ois 15,67e/kk, on se neljällä kuukaudella sitten 23,5e/kk) ja asun vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Lisäksi täällä on kesä, eli kulkeminen on muutenkin ihan mukavaa - eri asia, jos ois kylmä ja pitäs kulkea pitkiä matkoja. Fillarin ehkä hankin, saa nähdä.



Lisäksi: kurssien valinta
Sovin täksi päiväksi keskusteluajan mun oman Erasmus-ainekoordinaattorin assistentin kanssa. Käytiin vähän mahdollisia kursseja läpi, ja systeemi selkeytyi kyllä heti. On kursseja, joista on luennot (Vorlesungen) ja tentti (Klausur), ja näille voi marssia ilmoittautumatta ennakkoon. Joka luennon jälkeen haetaan luennoitsijalta kuittaus, että on ollut luennolla, ja kaks kertaa voi ilmeisesti olla pois (hehheh tää on Jyväskylän yliopiston viestinnän laitoksen jengille tuttua). Tentin voi tehdä halutessaan, mutta pelkällä läsnäololla saa noppia käsittääkseni kolme kappaletta. Lisäksi on kursseja, joissa opiskelijoita on vähemmän, ja joissa tehdään enemmän ryhmätöitä ja muita. Näiden nimi on Seminar. Jos haluaa osallistua tällaiselle kurssille, pitää mailata kurssin opettajalle ja pyydellä päästä mukaan. Itse en oo vielä kursseja katsellut, vaan meinaan tehdä sen seuraavaksi. Mun kursseista lisää sitten tuonnempana. Lisäksi ton assistentin piti allekirjoittaa paperi, että oon käynyt sen juttusilla, ja nyt mun pitäisi skannata ja mailata toi kansainväliseen toimistoon. Voisitteko saksalaiset jo päättää haluutteko asiat paperilla vai sähköisesti eikä molempien kirjavana sekoituksena...

Tällainen paperisotapläjäys tällä kertaa. Fiiliksiä näiltä ensimmäisiltä kokonaisilta päiviltä luvassa vähän myöhempänä, nyt siis kurssien valintaa ja myöhemmin ruoanlaittoa sekä Netflixiä, sillä oon koko ajan ollut täällä kipeänä ja vetänyt Strepsilsejä, Finrexiniä, teetä ja käyttänyt kymmenittäin nenäliinoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti