maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kurssikattaus, olkaa hyvät!

Millaisia kursseja oon opiskellut täällä Leipzigissa? Tänään tulee jokaisella kurssilla täyteen kaksi kertaa, joten pientä hajua mulla jo on, millaisia ne mahtaa olla. Tässä siis infopaketti siitä, miten täällä opiskellaan viestintää!

Ensinnä: kandivaiheeseen asti täällä luetaan Kommunikationswissenschaftia, eli viestintätieteitä noin niin kuin yleisellä katsantokannalla. Vähän kuin Jyväskylän yliopiston pitkitetyt viestinnän ja median perusopinnot. Maisterivaiheessa erikoistutaan joko puheviestintään, journalistiikkaan tai yhteisöviestintään. Kurssikokonaisuudet on nimeltään Modul, jonka kaikki kurssit on suoritettava - vähän kuin meilläkin esim. perusopintokokonaisuus. Modulit on erikokoisia ja niissä on kahdesta tosi moneen kurssia. En tiedä sen tarkemmin, miten paikalliset opiskelijat niitä opiskelee - saako ne valita mitä haluavat vai kuinka paljon niiden pitää mitäkin suorittaa.

Kursseja on kahdenlaisia: Vorlesung ja Seminar. Vorlesung, eli luentokurssi, on sitä perinteistä luennolla istumista ja tenttimistä. Täällä on noille paikallisille jonkin verran suullisia kokeita, mikä on musta jännää. Luentokursseilla diat tulee nettiin tai ne voi käydä kopioimassa jossain tietyssä paikassa. Mukana on lisäluettavia artikkeleita joka kerralla, ja esimerkiksi yhden kurssin paperinippu maksoi reilut 16e tulostaa (näin kun yksi tyttö oli sellaisen tulostanut, en onneksi itse oo sitä tehnyt vielä) ja oli oikeesti paksun kirjan kokoinen. Öö? Erasmus-opiskelijoiden ei oo pakko tenttiä luentokursseja, vaan luennoilla istumisesta ja keskustelusta opettajan kanssa kurssin päätteeksi saa kolme noppaa, tenttimällä viisi.

Seminar-kursseilla on vähemmän jengiä paikalla (noin 30 henkeä), ja joka kerralle pitää yleensä kans lukea joku artikkeli, josta keskustellaan lyhyesti tapaamisen alussa. Sen jälkeen on yksi (tai kaksi) Referat, eli suullinen esitelmä tietystä aiheesta. Opiskelijat siis ikään kuin opettavat toisilleen asioita esitelmillä, ja niistä voidaan sitten vielä keskustella. Kurssin lopuksi jokainen kirjoittaa esseen, Hausarbeitin. Yks opettaja oli sellai "ja sitten meillä on kurssin lopuksi pieni essee, 12-15 sivua". Toivottavasti se oli sarkasmia, sillä toi ei musta ole kauhean pieni... Erasmus-opiskelija saa läsnäolemalla ja Referatin tekemällä neljä noppaa, mutta jos takoo esseen vielä päälle, saa kuusi opintopistettä.

Erasmus-opiskelijoilla pitää olla läsnäololista, johon pitää jokaisen kurssitapaamisen tai luennon jälkeen käydä hakemassa opettajalta allekirjoitus, että on ollut paikalla. Yksi kurssi kestää huhtikuusta heinäkuulle, ja yhdeltä kurssilta saa olla pois maksimissaan kaksi kertaa. En tiedä mitä tapahtuu, jos on enemmän poissa, enkä ehkä haluakaan ottaa selvää... Tää on musta vähän naurettavaa ja tosi nöyryyttävää, mutta ymmärrän sen, koska läsnäolostakin saa pisteitä.


Sitten niistä kursseista! Tässä on mun listani. Mulla on luentoja maanantaisin klo 13-15, keskiviikkoisin klo 13-15 ja torstaisin klo 11-17. Oon tahallani rakentanut ton niin, että tiistait on vapaita, jotta esimerkiksi reissaaminen ois helpompaa, heh... Torstait on vähän kenkkuja, mutta ainakin niistä on tähän mennessä selvitty.

Politische Kommunikation - Poliittinen viestintä. Kurssilla käsitellään poliittista viestintää yhteisöviestinnän näkökulmasta, ja tää on siis luentokurssi. Mulla on tänään toinen luento tätä, ja ensimmäisellä luennolla käsiteltiin lähinnä sitä, mistä eri näkökulmista poliittista viestintää voi tutkia ja mitä se oikeastaan on. Toivon, että tänään päästään jo vähän enemmän asiaan! Tulossa on muun muassa luento puolueista ja vaaliviestinnästä, mikä kuulostaa musta kiinnostavalta. En ajatellut kuitenkaan tenttiä kurssia.

Internationale Medienpolitik & -ökonomie - Kansainvälinen mediapolitiikka ja -talous. Tällä kurssilla käsiteltiin ekalla luennolla esimerkiksi saksalaisen yleisradion kehitystä ja toisella luennolla erityisesti DDR:n mediaa. Toinen luento meni mulla iloisesti yli hilseen, koska en ollut tajunnut lukea artikkelia tätä varten enkä juuri jaksanut keskittyä... Kurssi on puhdasta journalistiikkaa ja on kans luentokurssi. Tätäkään en ollut aikeissa tenttiä, koska setti kuulostaa vähän turhan haastavalta.

Kommunikationsmedium Computerspiel? - Viestintävälineenä tietokonepeli? Tää kurssi käsittelee tietokonepelejä viestintävälineinä, kuten nimestäkin voi päätellä. Ollaan puhuttu siitä, miksi ihmiset pelaa, vähän pelien historiasta ja siitä, mikä houkuttelee ihmisiä pelaamaan. Tää on luokiteltu täällä interpersonaalisen viestinnän alle, eli ois periaatteessa puheviestintää. Oon vähän siinä ja siinä oonko samaa mieltä, mutta kaikkein lähimpänä tää puheviestintää näistä mun kursseista on. Kyseessä on siis Seminar, ja oon ryhmässä, joka tekee Referatin viestintämalleista. Tällä kurssilla mulla oli ajatuksena napsaista neljä noppaa, eli olla läsnä ja osallistua esitelmiin.

Der öffentlich-rechtliche Rundfunk in Europa - Julkisen palvelun yleisradiotoiminta Euroopassa. Tää on ihana kurssi! Opettaja on herttainen vanha mies ja käsitellään siis sitä, miten yleisradio toimii eri maissa. Jokaisella on siis vähän eri maa tai aspekti käsiteltävänä Referatissa, mulla luonnollisesti Suomi. Opettaja oli ihan fiiliksissä, kun kerroin olevani Suomesta, koska sillä ei kuulemma ole mitään haisua suomalaisesta yleisradiotoiminnasta. Tällä kurssilla meinasin naputtaa Hausarbeitinkin, eli kuusi noppaa oli hakusessa.

Kommunikationsgeschichte 1880-1980. Medien - Politik - Öffentlichkeit - Viestintähistoria 1880-1980. Media - Politiikka - Avoimuus. Tää on kans luentokurssi, ja ollaan tähän mennessä puhuttu siitä miten esimerkiksi tavallisen perheen olohuone on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Yksi kurssilla käsiteltävä osa on natsi-Saksan mediahistoria, joka kuulostaa huippumielenkiintoiselta! Tätä kurssia en suunnitellut myöskään tenttiväni, myöskin just sen takia, että en varmaan ymmärrä mitään loppupeleissä...

Siinä ne oli viikkojärjestyksessään! Pari tosi kivaa kurssia, muut ihan jees. Toi Seminar-muotoisuus mua vähän hermostuttaa, koska mulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä Referatilta odotetaan. Sekin selvinnee tässä. Erityisesti journalistiikkaa painottavat opiskelijat täällä on ihan omiaan, sillä suurin osa kursseista mun mielestä painottuu just mediaan. Lisäksi täällä on mediapedagogiikkaa (piti miettiä ihan liian kauan miten toi sana kirjoitetaan), mut se ei mua juuri kiinnosta.

Suihkun kautta poliittisen viestinnän luennolle hilirimpsis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti