tiistai 4. maaliskuuta 2014

Millaista on puheviestinnän opiskelu?

Havahduin siihen, että yliopistohaku alkoi eilen, enkä oo valottanut vielä, millaista se puheviestinnän opiskelu oikeastaan on. Tässä on muutamia hajanaisia ajatuksia - saa täydentää kommentteihin!

Heti aluksi faktat selviksi: puheviestinnältä ei valmistuta puheterapeutiksi tai koulupsykologiksi, kuten mulle on esitetty. (Radio)toimittajaksi voi puheviestinnän maisterina työllistyä, mutta siihen koulutus ei varsinaisesti valmenna. Puheviestinnällä ei myöskään keskitytä puheiden pitämiseen tai jauheta Aristoteleen Retoriikka-teosta uudelleen ja uudelleen.

Kuva: JYU Puheviestintä
Puheviestinnän parempi nimi oiskin vuorovaikutustiede tai joku vastaava. Me opiskellaan ihmisten välistä vuorovaikutusta: esimerkiksi nonverbaalista viestintää, ryhmän muodostumista, kahdenvälisiä suhteita. Meillä tutkimuksen painopisteenä on vuorovaikutuksen dynamiikka vuorovaikutussuhteissa, ryhmissä, tiimeissä ja yhteisöissä. Sen alle kuuluu kolme tutkimusaluetta: vuorovaikutus ja vuorovaikutussuhteet, viestintäkompetenssi ja vuorovaikutustaidot sekä teknologiavälitteinen vuorovaikutus. Miltä kuulostaisi esimerkiksi perehtyä virtuaalitiimien toimintaan henkiseen väkivaltaan vuorovaikutussuhteissa (esim. koulukiusaaminen)?

Puheviestinnän opiskelu Jyväskylän yliopistossa jakautuu perusopintoihin, aineopintoihin ja syventäviin opintoihin. Perusopinnot on koko viestintätieteiden laitoksen yhteiset viestinnän ja median perusopinnot, joissa käsitellään muun muassa mediakritiikkiä, viestintää ja vaikuttamista sekä työelämäviestintää. Yleisesti ottaen perusopinnot täytyy suorittaa ennen aineopintoihin siirtymistä, mutta meillä ainakin puheviestinnän aineopintojen opiskeleminen alkoi perusopintokurssien kanssa yhtä aikaa. Mulla on tällä hetkellä aineopinnot kesken - ja ne tosiaan pitää luonnollisesti suorittaa ennen syventäviä opintoja.

Jos jotain sanoo itse opiskelemisesta, niin meillä on ollut tenttejä ainakin tähän mennessä aika harvoin. Se on musta hyvä ja kiva juttu, koska ei tätä ainetta opita kirjoista lukemalla. Me esimerkiksi ollaan kuvattu oman ryhmämme toiminnasta lyhyt video ja analysoitu sitä ryhmässä erilaisilla analyysimenetelmillä. Oli meillä sellainen kotitentti, että kun oltiin opiskeltu kahdenvälisiä suhteita, saatiin mailiin kirje meidän "ystävältä", joka kertoi ihmissuhdeongelmistaan. Siihen kirjeeseen  piti sitten vastata käyttämällä kurssilla opittua, esimerkiksi itsestä kertomisen teoriaa. Kuinka kivaa!

Puheviestinnälle otetaan sisään alle parikymmentä opiskelijaa vuosittain, joten ryhmäkoot on pieniä ja omista ryhmäläisistä tulee läheisiä. Meitä puheviestinnän opiskelijoita on muutenkin vähän, joten puhikset pitää hyvin yhtä ja kaikkien vuosikurssien tyyppejä moikkaillaan yliopistolla. Ainejärjestö Parku järjestää tosi paljon kaikkea vapaa-ajan toimintaa, joissa muihin pääsee tutustumaan.

Kuva: JYU Puheviestintä
Itse oon tykännyt puheviestinnän opiskelusta sen takia, että voin puheviestinnän maisterina työllistyä tosi erilaisiin viestinnän alan töihin. Tästä tutkinnosta saa tehtyä sivuaineilla (mulla tällä hetkellä yhteiskuntapolitiikka ja Euroopan integraatio) itsensä näköisen ja pääsee erikoistumaan. Kannattaa esimerkiks tutustua puheviestinnältä valmistuneiden tarinoihin. Oon myös tykännyt meidän opiskelumenetelmistä, koska oon vähän huono pänttäämään kirjoista.

Kantsii siis tutkia yliopiston nettisivuja, googlailla ja laittaa vaikka kysymyksiä kommenttilaatikkoon! Aiemmin kirjoitin myös millaista puheviestinnälle on hakea. Tervetuloa ketuksi puheviestinnälle!

5 kommenttia:

  1. Kiitos! Puheviestinnän opinnoista on kovin vähän mitään opiskelijoiden itsensä kirjoittamia juttuja. Tästä oli siis apua.

    VastaaPoista
  2. Voisitko muuten kertoa vielä pääsykokeeseen (ymmärtääkseni 5min esitelmä) valmistautumisesta, sen sisällöstä ja itse pääsyköe tilanteesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa kuulla, että tästä on ollut apua! Oon kertonut hakuprosessista tarkemmin täällä: http://tyhjillakaduillatanssien.blogspot.fi/2014/02/millaista-on-hakea-puheviestinnalle.html. Sieltä selviää ainakin prosessin vaiheet aika selkeästi :--)

      Pääsykokeeseen siis kuuluu 5min puheen lisäksi haastattelu, jolla on loppupisteissä enemmän painoarvoa (puhe 30p, haastattelu 70p). Voisin sen verran heittää tosta puheesta, että yleensä tehtävänannossa ilmoitetaan jo valmiiksi joko konteksti tai puheviestinnän ilmiö, ja itse saa keksiä toisen puolen. Esimerkiksi mun pääsykoetehtävässä annettiin konteksti valmiiksi (työelämä), kun taas vuosi sitten taidettiin mennä puheviestinnän ilmiö edellä (eli tyyliin konfliktien hallinta, jonka voi sitten sijoittaa parisuhteeseen/työpaikalle jne). Nää kaks asiaa kannattaa pitää mielessä, kun puhetta valmistelee. Kannattaa myös pitää mielessä, että yliopistossa opiskellaan puheviestintää tieteenalana, ei taitona: esimerkiksi lukion puheviestinnän kurssi on enemmän taitojen opettelua, kun meillä mennään tieteeseen taitojen takana.

      Ideoita hakeakseen ja valmistautuakseen voi selailla vaikka puheviestinnän vuosikirjaa Prologia: http://prologos.fi/prologi/. Se voi vaikuttaa haastavalta, koska melkein kaikki tekstit on tieteellisiä artikkeleita, mutta sieltä saa hyvää käsitystä puheviestinnästä tieteenalana. Toinen vinkki on tutustua meidän laitoksen henkilökunnan kirjoittamiin artikkeleihin, kirjoihin jne. Meidän oppiaineen painopistealueet syntyy hyvin vahvasti meidän tutkijoiden kautta, joten niiden tuotoksiin tutustumalla saa myös melko hyvää käsitystä siitä, minkä tyyppisiä asioita täällä opiskellaan :--)

      Toivottavasti innostut hakemaan puheviestinnälle! :--)

      Poista
  3. Moi! Opiskelen tällä hetkellä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja olen tässä lähes koko opiskeluajan miettinyt että jotain lähden vielä tämän jälkeen opiskelemaan. Tänään löysin sattumien kautta puheviestinnän vaihtoehdon ja se kuulosti heti omalta. Nyt kun satuin blogisi löytämään, niin että voi joltain asiasta kysyä, niin missä yliopiston rakennuksissa puheviestinnät luennot yleensä pidetään? Paljon olen kuullut Seminaarinmäen homeloukuista, ja eräs viestintää opiskeleva tuttu joutui vaihtaa opiskelupaikkaa homereaktioiden vuoksi. Itselläkin on homeesta tullut aikoinaan oireita, ja se on kyllä asia jonka kanssa en haluaisi leikkiä. Ainakin pääsykokeet näyttivät olevan Seminaarinmäellä, mutta osaisitko kertoa paremmin oletko huomannut homeeseen liittyviä ongelmia omassa opiskelussasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Mira! Kiva kuulla, että puheviestintä kiinnostaa ja löysit perille mun blogiin :--) Sori, että vastaus on kestänyt, mun elämässä on ollut viimeinen viikko melkoista hoppua. Mitä tulee kysymykseesi: meillä tosiaan on luentoja pitkin Seminaarinmäkeä. Itse muistan olleeni tänä lukuvuonna puheviestinnän luennoilla ainakin Educalla, Athenaeumissa, Seminariumissa, Liikunnalla, Opinkivessä, Fennicumissa ja Proximassa.

      Noista A:lla on musta tosi huono ilma yhdessä alakerran salissa ja siellä tulee kuumeinen ja pökertynyt olo tosi monelle pitkän luennon aikana. Muuten mulla ei ole ainakaan ollut mitään oireita muissa tiloissa. Tunnistan itsessäni homeen aiheuttamat oireet, sillä olen hetken asunut huoneessa, jossa oli hometta (tämä siis Saksassa, ei Suomessa). Sen tiedän kyllä, että pari opiskelijaa tekee opintojaan etänä koska eivät voi oleilla Seminaarinmäen rakennuksissa. Toivottavasti tästä on sulle apua! :--)

      Poista